Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Томас Бах: Не е обсъждана отмяна на Игрите в Токио

Томас Бах: Не е обсъждана отмяна на Игрите в Токио

Томас Бах: Не е обсъждана отмяна на Игрите в Токио

Ние никога не изоставяме спортистите, заяви президентът на МОК

Отмяната на Олимпийските игри в Токио би била най-простото решение, но Международният олимпийски комитет (МОК) не е разгледжал тази възможност. Това заяви по време на Сесията на МОК президентът на организацията Томас Бах. “Отмяната би била най-лесният вариант за нас. Щяхме да получим парите от застраховките и да пристъпим към подготовката за Игрите през 2024 година в Париж. Но никога не сме обмисляли възможността за отмяна, МОК никога не изоставя спортистите по този начин“, каза Бах.

“Направихме безпрецедентна стъпка да отложим Олимпийските игри. Днес мога да кажа честно - не знаехме, че всичко ще бъде толкова трудно. Никой никога не се е сблъсквал с подобна ситуация. Ние можехме да вземем това решение само благодарение на пълното доверие от страна на нашите японски партньори“, добави президентът на МОК.

Участниците в сесията на МОК, която се провежда в Токио, почетоха с минута мълчание жертвите на пандемията от коронавирус. Японският премиер Йошихиде Суга, който присъства на сесията, потвърди решимостта на местните власти да проведат Олимпиадата в безопасен формат. “Животът и здравето на хората в Япония остават наш приоритет, но правим и всичко възможно, за да могат спортистите да се състезават безопасно. Решени сме да проведем Игрите в безопасен формат,“ каза Суга.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че световната общност ще се възхищава на японците заради Олимпиадата. “Най-накрая идва моментът за Олимпийските игри. Мисля, че ще има няколко милиарда души, които ще се възхищават на хората в Япония, които гледат състезанието“, каза Бах.

На сесията членовете на МОК ще оценят готовността на Япония за Игрите в условията на пандемия. Във втория ден ще бъде избрана столицата на Летните олимпийски игри през 2032 година. Единствен кандидат за домакинство на форума след 11 години е австралийският град Бризбейн, който бе одобрен от Изпълкома на МОК през миналата седмица и се очаква да бъде гласуван днес.

В рамките на сесията ще се проведат избори за ръководни длъжности в МОК.

В същото време стана ясно, че най-малко девет души, участващи на Летните олимпийски игри в Токио, са дали положителни тестове за коронавирус през последните 24 часа, съобщават от Организационния комитет. Вирусът е открит при един японски доброволец, шестима японски служители и един чужденец. Освен това COVID-19 е потвърден при чуждестранен спортист на територията на Олимпийското село, той е поставен под карантина за две седмици.

Така общият брой на заразените е достигнал 71, от които 31 чужденци. От Чешкия олимпийски комитет съобщиха, че коронавирус е открит при играча от националния отбор по плажен волейбол Ондржей Перушич, който живее в Олимпийското село.

От заминалите български спортисти официално засега няма нито един заразен.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...